Medové řezy (medovník)

31.08. 2010

Obsah článku

Těsto:

  • 200g másla (hery, …)
  • 300g cukru moučky
  • 8 polévkových lžic medu
  • 4 vejce
  • 2 kávové lžičky jedlé sody
  • 1 kg hladké mouky

Máslo, cukr a med rozpustíme přidáme do mouky smíchané se sodou, přidáme vejce a vymísíme těsto. Těsto rozdělíme na 3 díly a vyválíme pláty 2-4 mm silné na velký plech, které upečeme ve vyhřáté troubě.

Náplň:

  • 0,5 litru mléka
  • 8 kávových lžic hladké mouky
  • 250g cukru moučky

Z těchto surovin uvaříme hustou kaši, kterou vychladíme a společně s 200g másla a 1 balíčkem vanilkového cukru vyšleháme na krém.

Poleva:

  • 100g čokolády
  • 80g másla
  • 1 sklenka pikantního džemu (rybízového)

Rozpustíme a dobře zamícháme. Upečený plát namažeme džemem, druhý plát namažeme krémem a pláty namazanými plochami k sobě přilepíme, horní plát opět namažeme džemem, protiplát krémem a přilepíme. Vrch posledního plátu polijeme polevou nebo z polevy vytvoříme ozdobnou mřížku, můžeme ozdobit oloupanými mandlemi. Necháme do druhého dne uležet a pak nakrájíme na kostky. Řezy můžeme konzumovat delší dobu, pokud vydrží, neboť jejich chuť je stále lepší.