Domácí veka a sloní žrádlo

31.08. 2010

Obsah článku

Veka:

  • 500g hladké mouky
  • 500g polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 50g droždí
  • 0,5l mléka
  • 140g másla
  • trochu cukru na kvásek
  • 1,5 lžičky soli

Z droždí, mléka a cukru připravíme kvásek, mouku promícháme se solí a přidáme žloutek, rozpuštěné máslo a kvásek. Vypracujeme těsto, necháme vykynout. Z vykynutého těsta vytvarujeme dvě veky a dáme upéct. Upečenou veku nakrájíme a mažeme sloním žrádlem.

Sloní žrádlo:

Svaříme 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 3 lžíce hořčice, 1 lžičku pepře a dvě kostky cukru. 
Do vychladlé směsi přidáme 400g nastrouhaného salámu, 1 velkou jemně nakrájenou cibuli, 1 majolku a sůl dle chuti. Vše důkladně promícháme a můžeme mazat.