Vánoční ořechový cop

31.08. 2010

Obsah článku

  • 500g polohrubé mouky
  • 3 žloutky
  • 40g droždí
  • 0,25l mléka
  • 50g cukru
  • 100g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Z droždí, mléka a cukru připravíme kvásek. Do mouky přidáme rozpuštěné máslo, citr.šťávu, žloutky a kvásek. Vypracujeme těsto, necháme vykynout. Vykynuté rozdělíme na tři díly, každý díl rozválíme na placku, potřeme nádivkou, stočíme do pramene a ze tří upleteme cop. Položíme na vymazaný plech, potřeme vajíčkem a ozdobíme mandlemi, oříšky a rozinkami. Dáme do studené trouby (než se trouba vyhřeje cop nám ještě dokyne) a zvolna pečeme.

Nádivka: 200g strouhaných ořechů, 200g strouhané čokolády, 100g cukru. Vše spojíme třemi celými vejci (stačí i zbylé bílky).